Waarom medische illustraties.

 

Een medische illustratie is een visuele representatie van een medisch of biologisch proces. In een dergelijke illustratie wordt de kennis van de arts of specialist vertaald naar een voor de doelgroep begrijpelijke illustratie. Misschien vraagt u zich af waarom medische illustraties beter zouden zijn dan foto’s.

Waarom medische illustraties?

De meest gestelde vraag aan de wetenschappelijk illustrator is misschien wel ‘waarom maak je niet gewoon een foto?’. Fotografie is inderdaad een prachtig medium dat geschikt is voor vele doeleinden.

Een nadeel van fotografie op gebied van medische informatie is het gebrek aan controle. Waar de fotograaf vooral een situatie vastlegt zoals die is, heeft de illustrator alle controle over wat er te zien is op een afbeelding en wat juist wordt weggelaten.

Enkele situaties waar medische illustraties uitkomst kunnen bieden:

Zichtbaar maken wat onzichtbaar is: bijvoorbeeld in het geval van ingewikkelde biologische of scheikundige processen, die met het blote oog niet te zien zijn. Een medisch illustrator kan symbolen gebruiken voor stoffen in biologische processen en daarmee een schema laten zien van de situatie. Of laten zien wat er gebeurt in de zwangere baarmoeder.

De kunst van het weglaten: een patiënt ziet waarschijnlijk liever een informatieve illustratie van zijn aankomende open-hart operatie dan een foto.  Welke informatie is nodig ter verduidelijking en welke informatie is overbodig?  In een illustratie kunnen anatomische structuren en objecten worden weggelaten, toegevoegd of doorzichtig worden gemaakt.

Vereenvoudiging: patiënten in het algemeen en laaggeletterde patiënten in het bijzonder ondervinden problemen met het begrijpen van medische informatie. Het gebruik van afbeeldingen kan een eenvoudige, snelle manier zijn om iets uit te leggen, zonder gebruik van technische terminologie. Bovendien geven medische illustraties een patiënt de mogelijkheid om informatie nog eens rustig door te kijken in een folder of op een website. Illustraties kunnen informeren en -bijvoorbeeld door bepaald kleurgebruik- geruststellen.

Vraag gerust naar de mogelijkheden. Ik kom graag persoonlijk bij u langs om samen uw unieke project te realiseren.

 

 

Volg Gautier Scientific Illustration op FacebookTwitter of LinkedIn

Referenties
  • Amanda is professioneel en kan van ingewikkelde materie overzichtelijke afbeeldingen maken.

    dr. E. Lopriore | Afdelingshoofd Neonatologie LUMC