Methodes en technieken.

Hoe wordt uw boodschap het beste overgebracht aan de beoogde doelgroep? Aan het maken van een illustratie gaat een reeks beslissingen vooraf.

 

 

Methodes en technieken

Gedurende het illustratieproces worden steeds de volgende karakteristieken in acht gehouden:

De doelgroep: een illustratie voor een lekenpubliek, voor een student of voor een specialist?
 Bij illustraties voor een specialist is de handeling en het ‘hoe‘ meer van belang: hoe gebruik ik dit instrument? Hoe voer ik de ingreep uit? Bij illustraties voor patiënten is het ‘wat‘ juist meer van belang: wat gaat er precies met mij gebeuren?

Selectief weglaten, of selective disclosure: soms kan het weglaten van informatie begrip vergroten. Voor patiënten zijn chirurgische instrumenten meestal niet wenselijk om naar te kijken; voor de chirurg in opleiding juist weer wel.

Schematisch of realistisch: welke informatie is nodig voor begrip en welke informatie leidt juist af van het doel?

Oriëntatie: is het voor het publiek direct duidelijk waar we naar kijken en wat er precies gebeurt of is het nodig om meer informatie te laten zien door bijvoorbeeld in of uit te zoomen?

 

Kleurgebruik

Kleur wordt binnen het vak medische illustratie nooit slechts ter decoratie gebruikt, maar heeft altijd een functie. Kleur kan in drie categoriën worden verdeeld:

natuurlijke kleuren: realistische kleuren, de kleur die het object in werkelijkheid heeft

symboolkleuren: kleuren waarover afspraken of conventies bestaan; de kleur geel wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het aanduiden van zenuwen.

ontwerpkleuren: additionele kleuren die nodig zijn om informatie te helpen overbrengen.

Welke kleuren kunnen het effect van uw boodschap versterken of juist verzachten? Zijn er schematische kleuren nodig om de boodschap te verduidelijken?

Benieuwd naar voorbeelden? Hier kunt u mijn portfolio inzien. Vraag naar de mogelijkheden! Ik kom graag persoonlijk bij u langs om samen uw unieke project te realiseren.

Volg Gautier Scientific Illustration op FacebookTwitter of LinkedIn

Referenties
  • Amanda is professioneel en kan van ingewikkelde materie overzichtelijke afbeeldingen maken.

    dr. E. Lopriore | Afdelingshoofd Neonatologie LUMC