Auteursrecht en gebruiksrecht - Gautier Scientific Illustration.

Wie heeft welke rechten als het gaat om illustraties? Als u een samenwerking aangaat met een illustrator, krijgt u een bepaalde licentie voor het gebruik van die illustratie.

Het verschil tussen auteursrecht en gebruiksrecht

Wat is precies het verschil tussen auteursrecht en gebruiksrecht?
De maker van een product heeft in principe altijd automatisch auteursrecht over dat product. Auteursrecht is het recht van de maker om een product te vermenigvuldigen, gebruiksrecht is het recht dat de maker aan iemand kan toewijzen in de vorm van een licentie. Hiervan zijn verschillende vormen:

Licentie gebruiksrecht: hiermee krijgt de opdrachtgever het recht om de afbeelding te gebruiken voor daartoe afgesproken doeleinden, bijvoorbeeld in een specifieke opgave van een specifiek tijdschrift. De opdrachtgever mag de afbeelding dan niet voor andere doeleinden gebruiken. De maker houdt de auteursrechten en voor ieder gebruik buiten de licentie is toestemming van de auteur nodig.

Beperkte exclusieve licentie: de opdrachtgever krijgt het recht om de afbeelding voor van tevoren afgesproken doeleinden te gebruiken. De maker en de opdrachtgever spreken af dat de maker hetzelfde beeld niet zal gebruiken voor concurrerende partijen. De maker behoudt echter het auteursrecht en de mogelijkheid om het werk als promotie voor het eigen bedrijf te gebruiken. Hiervoor wordt doorgaans een meerprijs gerekend van 10%.

Onbeperkte exclusieve licentie, ofwel overdracht van auteursrechten: in dit geval krijgt de opdrachtgever de gebruiksrechten voor alle toepassingen en mag de afbeelding gebruikt worden voor welke doeleinden dan ook, zonder toestemming te vragen aan de maker. De maker mag de afbeelding niet langer gebruiken voor promotie-doeleinden of de afbeelding aan concurrerende partijen van de opdrachtgever leveren. De opdrachtnemer mag echter geen wijzigingen binnen de afbeelding aanbrengen, daarvoor kan de maker zich beroepen op persoonlijkheidsrechten. Voor dit type licentie wordt doorgaans een meerprijs gerekend van 300%.

 

U kunt altijd naar de mogelijkheden vragen. In de meeste gevallen is het niet nodig om een onbeperkte exclusieve licentie te krijgen over een illustratie. Ik kom graag persoonlijk bij u langs om samen uw unieke project te realiseren.

Volg Gautier Scientific Illustration op FacebookTwitter of LinkedIn

Auteursrecht en gebruiksrecht

Referenties
  • Amanda is professioneel en kan van ingewikkelde materie overzichtelijke afbeeldingen maken.

    dr. E. Lopriore | Afdelingshoofd Neonatologie LUMC